ODBOJKA NA MIVKI

Začetkov odbojke na mivki ni mogoče natančno določiti. Odbojka na mivki se je pojavila v Združenih državah Amerike kot izpeljanka odbojke, ki jo je leta 1895 izumil William G. Morgan.

Po nekaterih podatkih Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) segajo začetki odbojke na mivki v leto 1915, ko se je ta mlada in atraktivna športna panoga začela pojavljati na peščeni havajski plaži Waikiki. Predvsem ameriški vojaki so odbojko na mivki že v letih 1917 in 1918 prenesli v Italijo, Rusijo in Indijo.

Drugi viri navajajo, da je rojstno mesto odbojke na mivki Santa Monica v Kaliforniji, kjer so leta 1920 domnevno postavili tudi prva igrišča za odbojko na mivki.

Trend organiziranega igranja odbojke na mivki se je v sredini 20. stoletja v Ameriki, predvsem v Kaliforniji, hitro širil, tako kot npr. surfanje, odbojko na mivki pa so povezovali s poletjem, soncem, peščeno plažo in sodobno glasbo. Tako kot ameriški nogomet je odbojka na mivki dolga leta veljala za tipični ameriški šport. Šele v letu 1986 je bil organiziran prvi mednarodni turnir v Braziliji, natančneje v Riu de Janeiru.

Leta 1996 se je odbojka na mivki prvič predstavila na olimpijskih igrah v Atlanti, seveda pa ostaja v rednem programu tudi za naslednje olimpijske igre leta 2012 v Londonu.

Več si lahko preberete v kratki zgodovini odbojke na mivki.

ODLIČNA SEZONA NA MIVKI
16.08.2015
Poletje se bliža koncu. S pripravami na Krku so dvoransko odbojko začeli naši najmlajši odbojkarji, člani pa se prvič zberejo v tednu, ki prihaja. Tako lahko govorimo, da je za nami sezona odbojke na mivki, v kateri so naši fantje dosegli izjemne rezultate. Nastopali smo v vseh konkurencah, tukaj pa objavljamo pregled le najboljših rezultatov naših ekip, ki jih bo v prihodnje težko ponoviti.

ŠD Fitt Črnuče
DP U17 – KUMER/VALENČIČ PONOVNO ZMAGALA!!!
27.07.2015
Pred finalnimi nastopi na Kongresnem trgu v Ljubljani je bilo potrebno spraviti pod streho le še drugi turnir državnega prvenstva na mivki v kategoriji U17. Le ta se je odvijal minuli vikend v Žužemberku. Naša dvojica Kumer/Valenčič je upravičila vlogo favorita.

ŠD Fitt Črnuče
DP U17 – KUMER/VALENČIČ ZMAGALA NA PRVEM TURNIRJU!
29.06.2015
Uspehom naših mladih ekip na mivki ni videti konca. V četrtek in petek se je v Preddvoru odvijal prvi turnir državnega prvenstva v kategoriji U17.